Omgaan met geld

Goed omgaan met geld is uitermate belangrijk. Heb je geld verdient of wellicht een lening afgesloten, in beide gevallen is het belangrijk.

Goed omgaan met geld

Goed omgaan met geld begint met inzicht in de inkomsten en uitgaven. Als er geld binnenkomt is het uitermate verleidelijk om dit uit te geven. Misschien aan een vakantie, nieuwe kleren of gewoon lekker uit eten. Daar is natuurlijk niks op tegen, zolang je het maar verstandig doet.

In mijn opinie zou elke Nederlander exact moeten weten hoeveel geld er maandelijks uitgaat. En dan met name ook hoeveel vaste lasten je hebt. Naast de vaste lasten die contractueel vast liggen zoals bijvoorbeeld het abonnement van de mobiele telefoon, de ziektekostenverzekering en het gas water en licht, ook zaken zoals boodschappen.

Hoeveel heb je nu echt per maand nodig om van te leven? Als je dit weet, dan kan je het uitgavenpatroon daarop aanpassen. In het gunstigste geval blijft er dan iets over om leuke dingen mee te doen.

Zie sparen als vaste last

Eigenlijk zou je bij de vaste lasten ook een bepaald bedrag per maand moeten rekenen wat je vervolgens opzij zet. Elke maand een bedrag opzij zetten gaat op langere termijn een aanzienlijk bedrag opleveren. En dan heb je een spaarpotje voor noodsituaties, of voor een grote aankoop zoals een huis of een auto.

Een aanzienlijk bedrag bij elkaar sparen gaat niet van vandaag op morgen. Daarom is het ook verstandig hier op tijd mee te beginnen en bovendien ook de discipline op te brengen om dit gewoon elke maand te doen.

Het hoeft echt geen groot bedrag te zijn om op deze manier toch een reserve op te bouwen. En des te eerder je hiermee begint, des te sneller heb je een bedrag bij elkaar, waarop je terug kunt vallen.

Besparen op je vaste kosten

Goed omgaan met geld houdt ook in niet meer uitgaven aan verplichte kosten dan noodzakelijk. Denk hierbij aan de verschillende abonnementen maar ook zaken zoals elektriciteit en de ziektekostenverzekering. En tegenwoordig kan je zelfs geld besparen door een goedkope bankrekening te openen. Maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je de creditcard rekening op tijd betaald om zodoende geen geld uit te geven aan rente. En om te voorkomen dat je te laat betaald en zodoende rente in rekening krijgt gebracht, zou je ook kunnen overwegen gebruik te maken van een prepaid creditcard. Zo weet je zeker dat je geen achterstanden gaat oplopen.

Heb je op een gegeven moment toch snel geld nodig en heb je dit niet voorhanden, dan zijn er minileningen waarmee je snel geld kunt lenen. Maar daar zitten wel kosten aan verbonden. Goed met geld omgaan kan er voor zorgen dat je geen aanspraak hoeft te doen op dergelijke leningen.

Zorg dat je inzicht hebt in de inkomsten en uitgaven

Je hoeft niet zoals een ondernemer een volledige boekhouding bij te houden met bijvoorbeeld de hulp van een online boekhoudprogramma. Maar toch is het bijhouden van inkomsten en uitgaven aan te raden. Een simpel overzicht in bijvoorbeeld excel geeft je een goed inzicht. Verantwoord omgaan met geld kan alleen wanneer je een dergelijk inzicht hebt.

En wanneer je er achter komt dat je inkomsten niet toereikend zijn, dan kan je of proberen jouw inkomsten te verhogen, of minder geld uit te geven. Je zou er bijvoorbeeld over na kunnen denken om online geld te gaan verdienen. Online geld verdienen kan op vele manieren en is helemaal niet zo moeilijk. Maar je moet het wel doen en er de nodige energie in stoppen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *