Standaard creditcard

Je komt in de praktijk twee verschillende soorten creditcards tegen. De standaard creditcard en de prepaid creditcard. Dit zijn eigenlijk twee compleet verschillende producten. Op deze pagina vergelijken wij deze twee verschillende kaarten en zetten de voordelen en nadelen uiteen.

De werking van een creditcard

Zoals hierboven al uiteen gezet dienen we onderscheid te maken tussen de verschillende soorten kaarten.

Hoe werkt een prepaid creditcard?

Eigenlijk is er hier geen sprake van krediet. Je zou het meer een soort van debitcard kunnen noemen. Je kan het zien als een bankkaart, waarmee je ook geen geld kan uitgeven indien je niet over saldo beschikt. Dat is dan ook direct het kenmerk van dit type kaart. Je dient eerst saldo te storten alvorens je kan beginnen met het uitgeven van geld.

De voordelen van het gebruik van een prepaid creditcard

Nu zal je misschien denken, wat heb je dan aan een prepaid creditcard. Er zijn toch een aantal voordelen verbonden aan het gebruik. 

  1. Je kan niet meer geld uitgeven dan dat je hebt. Doordat je eerst saldo dient te storten, is het eenvoudiger om jouw uitgaven onder controle te houden.
  2. Geen nare verrassingen van een hoge creditcard afrekening aan het einde van de maand.
  3. Het risico met betrekking tot fraude is beperkt tot het saldo van de kaart. Er kan dus niet je gehele banksaldo worden geplunderd.
  4. Sommige prepaid kaarten kan je gebruiken bij een borgstelling, bij bijvoorbeeld het huren van een auto of bij het inchecken bij een hotel.
  5. Er is geen BKR toetsing vereist bij het aanvragen van een prepaid creditcard.
  6. Door het bij je hebben van een prepaidkaart met saldo, bijvoorbeeld tijdens jouw vakantie, kan je terugvallen op extra geld. Dit kan handig zijn bij bijvoorbeeld diefstal of onverwachte kosten.

Hoe werkt een standaard creditcard

Het grote verschil is dat je bij dit type kaart eerst geld uitgeeft en het eigenlijk pas later dient te betalen. Dit doe je aan de hand van de afrekening die je maandelijks ontvangt.

Het grote nadeel hiervan is dat je eenvoudig geld uitgeeft. Soms zelfs meer dan dat je jezelf eigenlijk kan veroorloven.

Omdat er sprake is van een krediet in de vorm van bestedingsruimte, wordt er bij een standaard creditcard wel een BKR toetsing uitgevoerd.

Voordelen van een standaard creditcard

  1. Achteraf betalen, zonder dat je rente hoeft te betalen. Dan dien je echt wel de rekening op tijd te betalen. Doe je dat niet, dan ga je een hoge rente betalen. Deze rente is vergelijkbaar met de rente van een minilening.
  2. In geval van nood, bijvoorbeeld tijdens vakantie, heb je met een creditcard de beschikking over extra cash. Dit is afhankelijk van de bestedingslimiet, die standaard ongeveer 2,500€ bedraagt.
  3. Eenvoudig borgstellingen betalen bij autohuur en hotels.
  4. Deze creditcard komt bijna standaard met aanvullende verzekeringen die bijvoorbeeld jouw aankopen dekken tegen diefstal.

Wat is onze mening over het gebruik van creditcards

Indien je in het bezit bent van een standaard creditcard, dan dien je hier bewust mee om te gaan. Het is zeer eenvoudig om snel te veel geld uit te geven.

Je dient dus verantwoord om te gaan met het gebruik van de kaart. Zeker als je de kaart vaak gebruikt.Dan kunnen vele kleine uitgaven al snel leiden tot een hoge rekening aan het einde van de maand. 

Betaal op tijd de afrekening

Omdat de kaart een vorm van een krediet is, kan een te late betaling reden zijn tot een negatieve BKR codering. Zorg er dus altijd voor dat je de rekening op tijd betaald. Een negatieve BKR codering heeft grote gevolgen. 

Zo ben je dan in de toekomst aangewezen op leningen zonder BKR toetsing, indien je bijvoorbeeld een lening wilt afsluiten voor een grote aankoop.

In onze opinie kan het zelfs een betere optie zijn om snel een lening af te sluiten indien je niet in staat bent de rekening op tijd te betalen.

Een lening afsluiten of de rekening te laat betalen?

Snel geld lenen kan via een minilening. Zo kan je bijvoorbeeld snel 100 euro lenen waardoor je de afrekening op tijd kan betalen. Op die manier kan je een negatieve BKR registratie voorkomen. En de rente die je dient te betalen is bijna hetzelfde als dat de creditcardmaatschappij in rekening zal brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *