Leningen - Wat zijn de mogelijkheden

Leningen zijn er in verschillende soorten en maten. Van een kleine lening van een paar honderd euro tot en met honderdduizenden euro's via een hypotheek. Wij hebben de verschillende typen leningen op een rijtje gezet.

Verschillende soorten leningen

Leningen onderscheiden zich in het bedrag wat je kunt lenen, de looptijd en ook de hoogte van de rente. Daarnaast zijn err ook verschillen in het acceptatieproces.

Mini lening

De naam minilening zegt het al. Hier gaat het om een kleine lening. Een klein bedrag voor een korte looptijd. Er zijn speciale aanbieders van dit soort kredieten die deze verstrekken. Bij een bank kunt u over het algemeen niet terecht voor een lening van een paar honderd euro. De kosten liggen dan te hoog ten opzichte van de inkomsten die zij hiermee verdienen. Het grote voordeel van dit type lening is dat je heel erg snel geld op je rekening kan hebben staan. Dit kan soms zelfs binnen 24 uur.

Voor een minilening kunt u terecht bij bijvoorbeeld Saldodipje of Ferratum.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kenmerkt zich erdoor dat je niet direct het gehele bedrag hoeft te gebruiken of op je rekening krijgt gestort. Het is meer in de trend dat je op deze manier extra geld achter de hand hebt

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je opzoek bent naar een nieuwe auto maar je hebt nog geen keuze gemaakt. Op deze manier hoef je wanneer je jouw droomauto hebt gevonden niet meer op zoek naar een lening. Deze heb je in dat geval al.

Bovendien betaal je bij een doorlopend krediet alleen rente over het opgenomen bedrag. Heb je bijvoorbeeld een doorlopend krediet van 10,000€ afgesloten maar je hebt er maar 5,000€ van opgenomen, dan betaal je alleen rente over deze 5,000€.

Wel is het zo dat de rente variabel is voor een doorlopend krediet. Je weet dus niet helemaal waar je aan toe bent bij dit type lening Gaat de rente omhoog dan ga je ook meer betalen.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening krijg je in 1 keer het geleende bedrag op jouw rekening. De looptijd en de rente staan van tevoren vast. Je weet dus precies wat je per maand kwijt bent met een persoonlijke lening en wanneer je er weer vanaf bent.

Vaak is het niet mogelijk om kosteloos een persoonlijke lening af te lossen. Er worden in dat geval boetes in rekening gebracht.

Een aankoop op afbetaling

Dit is ook een vorm van lenen. Er is eigenlijk geen verschil tussen een aankoop of afbetaling of een bedrag lenen en daarmee uw aankoop betalen. Een aankoop op afbetaling staat eigenlijk gelijk aan een  lening.

Het verschil bij de verstrekker is echter wel groot. Vaak staat er in de voorwaarden dat de aankoop pas uw volledige eigendom wordt op het moment dat het volledig is afbetaald. Dit is een vorm van garantstelling voor de kredietverstrekker, wat het risico vermindert.

Bij de aankoop van een auto op afbetaling krijgt u bijvoorbeeld pas allee kentekenpapieren op het moment dat alle betalingen zijn voldaan .

De hypotheek

Dit is waarschijnlijk de meest bekende vorm van lenen. Heel veel Nederlanders hebben een hypotheek. Een hypotheek ga je voor een langere periode aan. Meestal wordt er uitgegaan van 30 jaar bij een hypotheek. En binnen de groep van hypotheekleningen bestaan er nog weer verschillende varianten. Zo kan je een aflossingsvrije hypotheek, een lineaire of een annuïteitenhypotheek afsluiten.

Ook wat betreft de renteperiode bestaan er verschillende mogelijkheden. Je kunt de rente compleet variabel houden, of als je niet van risico houdt dan kan je deze zelfs voor 30 jaar vastzetten Over het algemeen is het wel zo dat des te langer je de rente vastzet, des te hoger deze wordt.

Mensen die nog een oude lening hebben en bijvoorbeeld een jaar of 10 geleden hun rente voor een lange periode vast hebben gezet hebben daar nu veelal spijt van. Aan de andere kant weet je nooit wat er gaat gebeuren. In hetzelfde geval was de rente nu veel hoger geweest.

Bij de historische lage rente op dit moment zou  het aantrekkelijk kunnen zijn om de rente langdurig vast te leggen. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat de rente laag blijft. In dat geval betaal je dus meer dan dat je zou kunnen hebben betalen. Dit blijft echter speculeren. Zeker op lange termijn is het lastig te voorspellen wat de rente gaat doen.

Totale kosten van een lening

Hoeveel u kunt lenen hangt af van het type lening dat u afsluit. Bij sommige leningen worden er nog extra kosten in rekening gebracht. Bij een hypotheek worden er bijna altijd afsluitkosten in rekening gebracht,

Daarom zou je altijd naar de rente en voorwaarden moeten kijken. Het totale plaatje van de kosten van de rekening is uiteindelijk waarin je geïnteresseerd bent.

In ieder geval geldt voor elke lening, geld lenen kost geld. Hoeveel geld het kost kan echter behoorlijk verschillen.

Zo is de rente op een minilening soms wel bijna 14%, terwijl een hypotheekrente op dit moment al begint bij 1%. Daarnaast zit er ook nogal wat verschil in bijkomende kosten, Dit is zeker iets om niet te vergeten en even goed naar te kijken alvorens een lening af te sluiten.

Op onze site kunt u terecht voor informatie over de verschillende soorten leningen,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *