Wil je een klein bedrag lenen, of misschien wel een groot bedrag? Voor elke behoefte bestaat er wel een lening. Voor een groot bedrag, voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis, wendt je jezelf tot een hypotheek. 

Voor kleinere bedragen voor andere en kleinere aankopen bestaan er verschillende opties. Elk met zijn eigen voordelen en nadelen.

Een klein bedrag is een subjectief begrip

Iedereen kijkt anders aan tegen geldbedragen. Voor de een is een bedrag van honderd euro al een groot bedrag. Voor de rijkere onder ons stelt een bedrag van honderd euro waarschijnlijk weinig voor. 

Daarom zal een ieder een andere invulling geven aan het begrip een klein bedrag. Dit geldt dus ook voor een klein bedrag lenen.

Hoe kan je kleinere bedrag lenen?

Bedragen tot maximaal 1500 euro kan je eenvoudig en snel lenen door het afsluiten van een minilening. Daarbij dient er wel gezegd te worden dat indien het de eerste keer is dat je een minilening afsluit, je tot maximaal 500 euro kan lenen.

Een minilening wordt verstrekt zonder een BKR toetsing. Hierdoor loopt de geldverstrekker een groter risico, waardoor ze het bedrag van de eerste lening beperken. Naarmate je vaker een lening bij dezelfde geldverstrekker hebt afgesloten kun je grotere bedragen gaan lenen.

Het grote pluspunt van op deze manier geld lenen is dat je binnen 10 minuten een aanvraag kan versturen. En dit gaat puur online. Je hebt alleen een kopie van een identiteitsbewijs nodig en voor de rest dien je alleen tijdens de aanvraag een aantal eenvoudige vragen te beantwoorden.

Grotere bedragen lenen

Heb je meer dan 1500 euro nodig? Dan kan je jezelf wenden tot het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Via deze leningen kan je wel tot bedragen van 50,000€ lenen. 

Is bij een minilening de termijn dat je de beschikking over het geld hebt beperkt tot 62 dagen, dat is bij deze leningen niet het geval. Je kan via een doorlopend krediet of persoonlijke lening wel een lening afsluiten met een looptijd van meer dan 10 jaar.

Strikte voorwaarden bij hogere leningen

Echter dien je wel aan striktere voorwaarden te voldoen. Zo dien je bijvoorbeeld een BKR toetsing te ondergaan. Hierbij wordt jouw kredietwaardigheid beoordeeld. 

Dit gebeurd aan de hand van jouw betaalgedrag betreffende verplichtingen voortvloeiend uit leningen die je in het verleden hebt afgesloten. Belangrijk om te vermelden is dat dat er hierbij  maar liefst een historie van 5 jaar voor geraadpleegd.

Ook indien je al meerdere leningen hebt lopen, dan kan de uitslag van de BKR toetsing negatief uitvallen. En bij een negatieve BKR codering wordt het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening een enorme uitdaging.

Ook belangrijk om te vermelden is dat tegenwoordig ook zaken zoals private lease en abonnementen, alleen die abonnementen inclusief een mobiele telefoon, worden geregistreerd bij het BKR. 

Dus als je op een van deze terreinen een achterstand hebt opgelopen, dan zou je zomaar in het bezit kunnen zijn van een negatieve BKR notering.

Wat zijn de rentetarieven van de verschillende leningen?

Deze lopen enorm uiteen. Een persoonlijke lening kan je op dit moment al afsluiten tegen een rente die nog geen 4% bedraagt. 

Een minilening daarentegen kent een rentepercentage van wel 14%. Dit is min of meer gelijk aan de rente die je betaalt bij het ongeoorloofd rood staan op een bankrekening. Ook een te late betaling van een creditcard afrekening kent een dergelijk rentepercentage. 

Deze methoden van geld lenen zijn dan ook eigenlijk alleen geschikt wanneer je snel een klein geldbedrag wilt lenen.

De hoge rente is dus een duidelijke nadeel van een minilening. Daartegenover staat dat je deze lening ontzettend snel en gemakkelijk kunt afsluiten. Je hoeft geen uitgebreid acceptatieproces te doorlopen om in aanmerking te komen voor een lening. 

Dit kan bij andere leningen nogal het geval zijn. Hierdoor wordt het uitbetalen van het geld vertraagt. Bij een minilening daarentegen kan je al binnen 24 uur over geld beschikken.

Je kan dus snel geld lenen, maar hiervoor betaal je wel een extra hoog rentepercentage. Het is dus belangrijk om te beoordelen of je echt snel geld nodig hebt, alvorens je een flitskrediet gaat afsluiten.

Waarvoor wil je geld lenen?

Verschillende leendoelen kennen verschillende leningen. Een hypotheek gebruik je natuurlijk voor de aanschaf van een huis. Geld om een auto te kopen wordt doorgaans geleend via een persoonlijke lening. En om snel een rekening of reparatie te betalen, welke echt niet kan wachten, worden er flitskredieten afgesloten.

Daarom is het voor jezelf van belang om de vraag waarom je geld wilt lenen te beantwoorden. De volgende stap is dan vergelijken van de verschillende opties. Bekijk niet alleen de rente maar ook aanvullende voorwaarden. 

Op die manier weet je zeker dat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Want wanneer je eenmaal een overeenkomst voor een lening bent aangegaan dan zit je er ook aan vast. En bij een persoonlijke kan dat dus wel voor een termijn van 10 jaar of meer zijn. Een dergelijke belangrijke beslissing vraagt om een goede vergelijking.

Direct een klein bedrag tot je beschikking?

Is jouw geldtekort echt dringend en kan je niet een paar weken wachten totdat je geld ontvangt? Dan is waarschijnlijk een minilening een goede oplossing. 

Deze kleine lening wordt razendsnel uitbetaalt. Er zijn echter wel hoge kosten aan verbonden. Zeker in vergelijking met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Voor een bedrag van 1000 euro voor een korte periode zal dit nog niet eens zo`n groot verschil uitmaken. Maar bij grote bedragen of langere perioden kan dit wel behoorlijk gaan oplopen. 

Geld lenen zonder BKR toetsing, in de vorm van een het lenen van een klein bedrag, heeft nu eenmaal het nadeel van een  hoge rente. 

Ook al ga je snel een klein bedrag lenen, je ontkomt er niet aan om deze lening ook weer op tijd af te lossen. Dit zou je ten alle tijden in je achterhoofd dienen te houden.